Saturday, 9 December 2017

Day 11

"Hidup di TOMODACHI sebagai budak praktikal"


Sabtu, 9 Disember 2017 (Day 11)

Maka tibalah masanyaa... harini kerja luar... macam yang diceritakan semalam laa kena g perpustakaan hulu langat untuk buat jualan dekat sana...

pagi dalam pukul 8:45 gitu dah gerak... pergi sana kitorang naik satu kereta dengan boss... 

sampai sana je,, masing2 turunkan barang dalam kereta... then bukak meja and susun semua buku... murah2 je weh kitorang jual buku... buku  kanak2 macam "Awang Khenit" siri 1 sampai 13... RM2 je... upin ipin, buku mewarna kanak2 tu pun RM2 juga... 

kepada kaki novel yang tak datang memang rugi ahhh... novel kitorang jual cuma RM5 je hengkooo... HAA

tempat kitorang menjual dekat tempat parking kereta... jadi kereta staff semua parking dekat luar... kitorang punya tempat dekat bahagian bawah... pihak MBC bawak van buku... van buku tu dari puchong... memang best ah kalau siapa yang ulat buku tu tengok... 

program ni dinamakan PABUBA (Pasar Buku Bangi)... sebab yang datang untuk menjual dekat sini semua buku yang murah2 and buku yang dah terpakai...

kitorang bawak 2 maskot. satu DORA, satu lagi apetah  nama katon tuu. HEHE maap...

belah atas pun ada jualan buku juga... dari BLINK... kenalkan ? sebenarnya dorang menyewa dekat perpustakaan ni... kira dorang sewa tapak mahal... kitorang pun sewa juga... tapi jumlah kecik je... thats why tempat kitorang dekat bawah... 

jadi kitorang pasang strategi  untuk tarik pengunjung datang dekat booth bawah... sebab kebanyakan pengunjung taktahu yang dekat bawah pun ada booth jual buku juga... jadinya agak hambar jugaa sambutan masatu... 

tapi ada kesalahan sikit dari pihak kitorang.. sebab cara kitorang tarik pengunjung tu salah... kitorang termasuk kawasan dorang... menyebabkan dorang pandang agak tak puas hati.... yelahhh sape  je tak marah kan "org luar masuk kawasan kita"... HAHA

rilekss benda tak besar pun... kitorang sempat juga edarkan flyers dekat pengunjung yang datang... 

so masing2 decide turun bawah semula... ngadu dekat "Big Boss"... jadi pasang strategi lain... kalini ada pembantu "Big Boss" naik and slowtalk dengan penganjur tuu... then dorang kasi kitorang dekat atas bawa maskot,, tapi kitorang hanya dibenarkan untuk dikawasan luar je... sebab dorang orang "BLINK" pun ada bawak dua maskot dorang juga....

HAA nak cite... dua maskot kitorang dari kitorang juga... budak praktikal  juga... HAHA.. so cute bah...
kitorang MBC ada sediakan aktiviti yang dinamakan "Blind Date With A Book"... 

tapi sayangnya... sambutan dekat sana agak mengecewakan... pengunjung tak ramai... and aktiviti pun tak dapat sambutan... tapi kitotang cuba juga untuk dapat kan pengunjung... "Blind Date With A Book" tu apa??? haa blind date with a book ni adalah jenis buku dengan harga RM1 mengikut peringkat umur dimana buku tu dibalut dengan apa2 jenis kertass... (tapi kitorang pakai envelop yang dah digunakan) then kitorang akan sediakan soalan untuk aktiviti ni... dimana pengunjung yang dapat buku tu kena baca sikit jalan cerita buku yang dorang dapat tuu... then kena isi jawapan dalam kertas soalan yang kitorang bagi... 

jawapan yang menarik, akan diberi hadiah... HUHUHUHU

dalam pukul1 lebih macamtu,, kitorang decide untuk balik ke ofis... sebelum balik tu "Big Boss" belanja makan dekat restoran Ayam Kampung... makanan ala ala masakan orang kampung... sedap bohh

harini kan hari sabtu... jadi separuh hari je kerja... memandangkan esok ahad and isnin jatuh hari jadi sultan... isnin ofis tutup... kira ahad isnin cuti... HUHU... balik kampung oiii...

okay jumpa hari selasaa gais ❤


No comments:

Post a Comment

Day 16

"Hidup di  TOMO DACHI  sebagai budak praktikal" memandangkan harini hari sabtu kan... mood pun dah cuti... jadi buat kerja ...